İklim hedeflerine ulaşmak için yeşil finansmanı seferber etmek çok önemli
Dünyanın 178 ülkesinde 241 binden fazla üyesi ve 542 binden fazla adayı bulunan global bir finans ve muhasebe meslek kuruluşu olan ACCA, Mısır’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Mukavelesi 27’nci Taraflar Konferansı’na (COP27) katıldı. İklim değişikliğiyle mücadele alanında dünyadaki en kapsamlı zirve olan COP27’de, Türkiye Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı İklim Değişikliği Başkanlığı ve Entegre Raporlama Derneği (ERTA) tarafından düzenlenen “Ekosistem Raporlamasında Küresel Standartların Yeniden İnşası” bahisli panelde de konuşan ACCA Avrupa, Avrasya, Ortadoğu ve Amerika Kamu İlgileri Bölge Lideri Vikas Aggrawal, şu görüşleri diye getirdi:
“ACCA uzun müddettir, finans ve muhasebe mesleğinin sürdürülebilir işin merkezinde bulunduğuna inanıyor. Finans ve muhasebe meslek mensupları, iktisatların esnek, etik ve kapsayıcı olmasına imkan sağlıyor. ACCA ayrıyeten, rastgele bir meslek üzere, toplumdan gelen yeni beklentileri karşılamak ve kamu pahası sunmak için ahenk sağlamamız ve gelişmemiz gerektiğinin de farkında. ACCA, Entegre Raporlama konusundaki çalışmaları aracılığıyla, sürdürülebilir bir ekosisteme adil bir geçişi destekleyecek global bir dizi sürdürülebilirlik standardının geliştirilmesine katkıda bulunmuştur.”
İklim amaçlarına ulaşmak için etraf müdafaa ve yeşil finansmanı seferber etmenin çok kıymetli olduğunu vurgulayan Vikas Aggrawal, bu finansmana erişmek için hükümetlerin ve işletmelerin global yatırım topluluğuyla bağlantı kurma biçimlerini geliştirmelerine muhtaçlık olduğunu da hatırlatarak şunları söyledi: “Uluslararası kabul görmüş sürdürülebilirlik raporlama standartlarının uygulanması, büyük ve küçük işletmeleri sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için fonlara erişimde destekleyecektir. Finans ve muhasebe meslek mensupları, yatırımcılara ve düzenleyici kurumlara entegre iş değeri yaratma ve iletmede vazgeçilmez olacaklardır.”
COP27’yi kıymetlendiren ACCA Sürdürülebilirlik Lideri Emmeline Skelton, ACCA’in “Şirketlerin IFRS S2 – İklim ile İlişkili Açıklamalar Standardını Uygulamaya Hazırlık Durumları” isimli son araştırmasına atıfta bulunarak, “Araştırma küresel kuruluşların çevresel faktörlere daha fazla önem verdiklerini ve net sıfır hedeflerine ulaşmak için iş uygulamalarında önemli değişiklikler beklediklerini ortaya koydu. Ancak aynı zamanda kuruluşların beceri ve uzmanlıktan yoksun olduklarını da gösterdi” dedi.
COP27’yi pahalandıran ACCA Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Bölge Lideri Filiz Demiröz ise, “Türkiye, hem yeni kurumsal raporlama hem de milletlerarası sürdürülebilirlik standartlarını uyarlamak ve mevzuatları hakikat biçimde şekillendirmek için kamu kurumlarını ve iş etraflarını seferber etti. Bu seferberlik, COP27 sırasında, ülkemizin kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri tarafından da ortaya koyulmuştur. ACCA’nın COP27 sonrası periyotta hem finans ve muhasebe meslek mensuplarını hem de siyaset geliştirme sistemlerini desteklemede büyük rol oynayacağına inanıyorum” diye konuştu.